5 effectieve manieren om je website gratis te promoten

Probeer SiteGeny gratisJe bent net klaar met het maken van je website, maar nu is het tijd om deze te delen met de buitenwereld. Je website kan nog zo mooi zijn, maar als niemand hem ziet dan heeft het natuurlijk weinig zin. Het promoten van je website hoeft niet veel geld te kosten. In feite kun je met 0 euro je website bekend maken bij een breed publiek. Lees in dit blogartikel 5 effectieve manieren hoe je jouw website gratis kunt promoten.

SEO

SEO, ook wel zoekmachine optimalisatie is een van de meeste effectie manier om de ranking van je website in Google (en andere zoekmachines) te verhogen. In tegenstelling tot SEM (search engine marketing), zoals Google Adwords is het volledig gratis. SEO wordt gebaseerd op de kwaliteit van de inhoud van de content. Maar ook de navigatiestructuur van de website speelt hierbij een belangrijke rol. Wanneer je website goed is opgebouwd, zal Google jouw website als natuurlijker beschouwen dan een website die qua structuur niet goed is opgebouwd.

Een kwalitatieve SEO tekst voldoet aan een aantal criteria: het gebruik van de juiste zoekwoorden, het toevoegen van alt-tekst aan afbeeldingen, een logische tekststructuur, een title tag, een meta description en de H1, H2 en H3 koppen. Maar ook door gebruik te maken van synoniemen kunnen je zoekresultaten positief worden beïnvloed. SEO wordt vaak gezien als een lange termijn investering. Dit klopt ook wel.

Het kost enige moeite, maar naar verloop van tijd zal het de tijd en investering waard zijn. Wie wil er immers nou niet bovenaan de zoekresultaten komen te staan, zonder er direct geld voor te betalen? Dankzij de websitestructuur van SiteGeny worden websites goed geïndexeerd in de Google-zoekmachine waardoor je website gemakkelijker vindbaar is.

Gastblogger worden

Naast het starten van een eigen blog kun je ook een gastblogger worden. Dit is een slimme manier van gratis publiciteit en is voor beide partijen winstgevend. Wanneer je ervoor kiest om gastblogger te worden, dan kun je blogartikelen schrijven op websites die gerelateerd zijn aan jouw branche. Uiteindelijk hoop je hiermee een aantal leads te krijgen, maar tegelijkertijd is het ook goed voor je netwerk. Je krijgt exposure, verkeer naar je website toe, omdat er waarschijnlijk een link van je website in het artikel wordt verwerkt. Maar wat dacht je van social media shares. Daarnaast is het verkrijgen van externe links goed voor je SEO-positie. Google ziet dan namelijk dat jouw website op andere gerelateerde en relevante websites wordt genoemd en ziet beschouwd je website dan automatisch als betrouwbaarder. Dit kan dus een positief effect hebben op de ranking. Wanneer je gastblogger ontwikkel je ook nog eens je schrijfvaardigheid. Allemaal win-win situaties.


Meld je website aan

Terwijl een meerderheid van de mensen zoekt in Google om te vinden wat ze zoeken is het aanmelden van je website op andere websites, startpagina’s, alternatieve zoekmachines (Bing.com), Gouden Gids, Telefoonboek.nl en vergelijkingswebsites nog steeds erg relevant. Je wilt namelijk dat je website (url) op zoveel mogelijk plaatsen online gevonden wordt. Je kunt bijvoorbeeld je bedrijf ook aanmelden bij Google My Business. Je claimt dan je bedrijf, zodat wanneer iemand zoekt naar je bedrijf het zichtbaar wordt gemaakt op een kaart (locatie) en daarbij zal je website en openingstijden zichtbaar worden gemaakt. Tegelijkertijd is dit ook weer SEO-positie van je website. 

De meeste mensen denken dat het tegenwoordig nog weinig zin heeft om je website aan te melden op startpagina’s. Dit is deels waar, maar als je zoekt naar startpagina’s die nog actueel zijn en gerelateerd aan jouw website, dan is het toch aan te raden om een aantal aanmeldingen op deze websites te regelen.

Post op forums

Wie houdt er niet van af en toe een beetje schaamteloze zelfpromotie? Forums zijn ideaal om traffic te genereren naar je website. Het is belangrijk dat je opzoek gaat naar forums die gerelateerd zijn aan je product of dienst. Wanneer je dit vervolgens hebt bepaald is het relevant om je in gesprekken te gaan mengen. Hou goed in je achterhoofd dat je niet gaat lopen spammen in een forum. Zodra dit duidelijk wordt bij de moderators is de kans op een permanente ban vrij groot. Het is van belang dat je echt toegevoegde waarde biedt in conversaties. Als je dit met succes doet, kan je na verloop van tijd je website een keer in het forum benoemen. Doe dit wel subtiel (please, don’t spam). Je zult zien wanneer je dit met beleid doet dat er nog best eens wat traffic naar je website toe kan komen. Uiteindelijk resulteert dit in gratis verkeer.

Gebruik maken van de kracht van social

Geloof het of niet, maar sociale media is niet alleen maar om het contact met je vrienden te onderhouden of om de foto’s van kennissen te bekijken. Het is ook zakelijk goed in te zetten. Bedrijven die sociale media als hulpmiddel  gebruiken, kunnen rekenen op exposure van hun merk of het opbouwen van een groot aantal fans. Of het nu Facebook, Twitter, Instagram of Snapchat is (of een combinatie van een paar). Het posten en het geven van commentaar op berichten is belangrijk om een community op te bouwen. Wanneer je regelmatig met je publiek in contact treedt, wordt de kans groter dat ze je content gaan delen of gratis promotie voor je website maken. Het is belangrijk dat je de content cross-mediaal deelt. Dit wil zeggen dat je bijvoorbeeld een Instagram-video op Twitter deelt of een blogbericht van je website deelt op Facebook. Je kunt op Facebook je andere sociale media profielen koppelen met elkaar. Zo zien bezoekers ook je andere kanalen. 

Probeer SiteGeny gratis