Hoe maak je een Facebook bedrijfspagina waar je bezoekers van smullen

Probeer SiteGeny gratisFacebook biedt veel meer dan alleen leuke video’s en een manier om je contacten te onderhouden. Het is een marketing platform waar je als professional, ondernemer, kunstenaar of freelancer gretig gebruik van kunt maken. Het is het grootste sociale netwerk ter wereld en biedt geweldige kansen om je bedrijf of merk online te promoten. In dit blogartikel bespreken we een van de meeste effectieve marketingtools: de Facebook bedrijfspagina. We laten je zien hoe je een effectief een Facebook bedrijfspagina opzet die veel ‘likes’ en volgers zal aantrekken. Maar daar houdt het niet bij op. We geven je ook tips hoe je fans enthousiast kunt houden nadat je een groot bereik hebt behaald.

Facebook Business Page vs. persoonlijk profiel

Je zult waarschijnlijk allang bekend zijn met het gebruik van Facebook vanuit je persoonlijke account. Je weet wat het te bieden heeft voor privégebruik, maar weet je dit ook op zakelijk vlak? In tegenstelling tot je persoonlijke profiel is een Business Page bedoeld om je bedrijf of organisatie te vertegenwoordigen, je doelgroep te bereiken en je online branding te versterken. Om dit te bereiken heeft Facebook Business Page een aantal speciale tools beschikbaar waarmee je dit kunt bereiken:

  • Berichten inplannen;
  • Targeten van specifieke gebruikersgroepen/ berichten;
  • Beheerders/ redacteuren toestaan om de pagina te beheren;
  • Verzamelen en weergeven van beoordelingen;
  • Maken van advertenties en posts promoten;
  • Analyseren van activiteiten op je pagina. 

Maar deze mogelijkheden zijn niet het enige wat Business Pages onderscheidt van een persoonlijk profiel. De aard van je content en de toon die je schrijft, moet zich onderscheiden ten opzichte van informele interactie die je met vrienden, kennissen of familie hebt. 

Doe onderzoek!

Voordat je gaat beginnen met een bedrijfspagina, begin dan met wat onderzoek. Bestudeer je doelgroep om een goed beeld te krijgen hoe je hun het beste kunt bereiken. Wat vind je doelgroep interessant? Hoe communiceren ze op social media? Je kunt antwoord krijgen op deze vragen door de Facebookpagina's van de concurrent te bekijken. Met deze informatie kun je beginnen met het ontwikkelen van communicatiestrategie. Maak een lijst met onderwerpen voor toekomstige berichten die een sterk engagement gehalte hebben. Je zult er ook gauw genoeg achter komen met welke frequentie je jouw berichten moet plaatsen en het welke het meest effectief zijn. 

Het oog wil ook wat

Goede content is belangrijk, maar misschien is de kracht van goed foto- en beeldmateriaal nog wel belangrijker. Bereid je visuals nauwkeurig voor om ervoor te zorgen dat je Business Page er vanaf de eerste dag uitspringt. Voordat je start, zorg ervoor dat je coverfoto en de foto’s van je bedrijfsprofiel op orde zijn. Hetzelfde geldt voor albumfoto's. Zorg minimaal dat er een aantal albums zijn gemaakt met hoogwaardige kwaliteit foto’s.


Schrijf een pakkende “over” beschrijving

Het is de moeite waard om te investeren in professionele foto’s van je producten, je werkruimte of evenementen waar je aan hebt deelgenomen. Ook wanneer je video’s gaat delen is het belangrijk om hierin te investeren. Denk van te voren goed na welke inhoud je in de video’s wilt gaan verwerken en welke boodschap te wilt uitdragen. Er is niets onprofessioneler dan maar lukraak wat beelden te schieten en dit voor het idee op Facebook te plaatsen. 

Wanneer je een Business Page bezoekt en opent, zie je een tabblad ‘Over’. Merken en bedrijven gebruiken deze ruimte om een korte beschrijving te geven van wat ze aanbieden en waarom ze de beste zijn in hun vakgebied. Deze korte tekst moet zowel inspirerend als to-the-point zijn. Wat is de USP van jouw bedrijf? Facebook zal vragen om deze beschrijving in te voeren als onderdeel van het proces van het maken van een bedrijfspagina. Ben je opzoek naar inspiratie? Kijk naar de Facebookpagina’s van grote bedrijven als Netflix en Skittles. Twee verschillende benaderingen, maar elk op zijn eigen manier overtuigend. De rubriek ‘Over’ kun je ook gebruik om een link naar je website op te nemen, evenals je contactgegeven en eventueel een zakelijk adres. Deze gegevens verschijnen dan bij het hoofdtabblad van je pagina en worden vaak gebruikt door bezoekers die contact willen opnemen. Tegelijkertijd vergroot het ook de betrouwbaarheid van je merk door te laten zien dat je bedrijf toegankelijk is.


Denk goed na over de gebruikersnaam

De gebruikersnaam die je gaat nemen voor je Business Page is super belangrijk vanwege twee redenen. Zo bepaalt het de URL van je pagina, en je wilt niet vastzitten aan een link die eruit ziet alsof iemand op het toetsenbord in slaap is gevallen. Bijvoorbeeld Facebook.com/TaartenBakkenInAmsterdamEnNoordHolland. Bovendien zal je gebruikersnaam terugkomen in de zoekbalk van Facebook wanneer fans je bedrijf opzoeken. Je wilt er zeker van zijn dat je pagina gemakkelijk herkenbaar en vindbaar is tussen de vele zoekresultaten die daar verschijnen. En tot slot gebruiken fans je gebruikersnaam wanneer ze je willen taggen in een bericht. Als je naam niet intuïtief genoeg is, kunnen ze je pagina niet vinden en zul je kansen missen. 

Go for it! 

Nu je pagina klaar is om live te gaan, is het tijd om aan de slag te gaan. Voordat je begint met het promoten van je pagina, begin je met het toevoegen van de inhoud die je van tevoren hebt voorbereid. Je wilt namelijk niet dat bezoekers die je voor het eerst op je pagina komen een lege pagina te zien krijgen. Publiceer verschillende berichten (minstens drie) met hoogwaardige kwaliteit afbeeldingen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een ‘Welkom’-post, waarbij je je merk of bedrijf voorstelt aan de Facebook-community en mensen uitnodigt om contact op te nemen. 

Gebruik vastgepinde berichten 

Berichten uit het verleden verliezen hun zichtbaarheid met de tijd omdat ze naar beneden worden geplaatst wanneer er nieuwe berichten worden gepubliceerd. Als je een bepaald bericht hebt dat je wilt laten opvallen voor bezoekers, dan kun je het publiceren en vervolgens aan de bovenkant van de pagina vastmaken. Op deze manier blijft het bericht ‘vastzitten’ op de top van je tijdlijn en blijft het het eerste wat bezoekers te zien krijgen. Je kunt de post altijd weer weghalen wanneer je wilt. 

Pas je CTA aan

Een CTA is een call-to-action. Dit zijn korte zinnen die je online publiek ertoe aanzetten om actie te ondernemen. Als het aankomt op je Business Page is het belangrijk om je CTA af te stemmen op je doelgroep. Of je nu om fans vraagt om zich in te schrijven voor een nieuwsbrief, commentaar te geven onderaan een post of om een bericht te delen. Je wilt de sterke punten van je bedrijf of merk benadrukken. Gebruik boeiend beeldmateriaal en sterk actieve werkwoorden om je fans te motiveren tot actie. Laat ze duidelijk zien dat je hun mening waardeert en vraag ze concreet tot actie.

Gebruik Facebook Messenger

Net als bij persoonlijke profielen kunnen bedrijven de Messenger van Facebook gebruiken om privé en direct met volgers te communiceren. Dit is een geweldige tool voor bedrijven en merken om één-op-één gesprekken te voeren met volgers en potentiële klanten. Met Messenger kun je direct vragen beantwoorden, reserveringen en boekingen voltooien en customer service aan je klanten bieden.

Het voordeel aan Facebook Messenger is dat je niet 24/7 online hoeft te zijn. Je kunt namelijk een chatbot inschakelen. De chatbot kan basisvragen beantwoorden en je kan instellen dat wanneer je niet beschikbaar bent, dat degene zo spoedig mogelijk wordt geholpen. 

Uitnodigingen versturen

Een van de meeste effectieve manieren om je volgers op te bouwen is het versturen van uitnodigingen vanuit je persoonlijke profiel. Vooral in het beginstadium. Wanneer je pagina nog nieuw en fris is, kan het mobiliseren van je Facebookvrienden je een enorme boost geven. Schaam je er niet voor om je vrienden, familie en kennissen te vragen om je pagina leuk te vinden. Dat is immers wat de kracht van social media is.

Laat het aantal volgers groeien 

Wanneer je net een Business Page hebt, kun je niet verwachten dat mensen uit zichzelf  naar je pagina toekomen. Je moet proactief zijn in het promoten van je pagina. Gelukkig biedt Facebook een verscheidenheid aan mogelijkheden om nieuwe volgers aan te trekken: 

Plaats regelmatig unieke content: content wat vernieuwend is, trekt de aandacht van mensen. 

Stimuleer volgers: het meeste ideale is als je van een volger een ambassadeur weet te maken. Moedig dit aan door speciale acties en aanbiedingen te geven. Geef je fans een goede reden om ambassadeurs te worden van jouw merk of bedrijf. 

Creëer een community: zoek merken, artiesten of organisaties die relevant zijn voor je eigen bedrijf. Volg hun pagina’s. Door deel uit te maken van een relevant netwerk wordt je content beter zichtbaar. 

Betaalde advertenties: deze betaalde optie is ook een manier om je bereik te vergroten. Je hoeft hiervoor geen grote bedragen uit te geven. Je bepaalt zelf hoeveel je wilt uitgeven. Je hebt de mogelijkheid om zelf te bepalen binnen welke doelgroep of segment te de gepromote berichten wilt laten zien, waardoor je toegang hebt tot een gericht publiek. 

Zorg dat je wordt geverifieerd

Is het je wel eens opgevallen dat sommige bedrijven of bekende artiesten een vinkje bij de gebruikersnaam hebben? Dat icoontje geeft aan dat de Facebook pagina betrouwbaar is en dat het is geverifieerd door Facebook. Door je pagina geverifieerd te krijgen, draag je bij aan betrouwbaarheid en laat je potentiële klanten zien dat ze echt met jouw bedrijf te maken hebben. Volg de richtlijnen van Facebook om je pagina te laten verifiëren. Wist je dat je met jouw Business Page, gemakkelijk een website kunt laten maken die zich automatisch update?

Probeer SiteGeny gratis