Online pedicure onderzoek 2018
SiteGeny heeft onderzoek uitgevoerd naar het websitegebruik en online gedrag onder pedicures. De economie trekt aan, dit betekent dat dienstverlenend Nederland het steeds drukker krijgt. Dit is natuurlijk goed voor de branche, maar dat betekent ook meer concurrentie. Het aantal ZZP’ers dat pedicure is, is de afgelopen jaren sterk toegenomen en deze groei zal zich verder voortzetten. Pedicures zijn hierdoor genoodzaakt om zich te onderscheiden. In dit blogartikel bespreken we de uitkomsten van dit online onderzoek.
De doelgroep
Uit het onderzoek blijkt dat de grootste groep pedicures (38,1 %) ouder is dan 50. De groep tussen de 20 en 30 jaar oud is met 12,5 procent het kleinst. Het opleidingsniveau van de grootste groep is met 54% MBO niveau 4. Het percentage van WO geschoolden is op de afbeelding niet weergegeven, maar ligt op 1,4 procent.
Website
Uit het onderzoek van SiteGeny blijkt dat 77,8% van de pedicures een website heeft. In dit digitale tijdperk is een zakelijke website eerder regel dan uitzondering. Maar de redenen om geen website te hebben zijn wel begrijpelijk in de pedicurebranche. 71% van de pedicures heeft wel overwogen een website aan te schaffen, maar ondervinden een aantal drempels. Het is volgens hen: te duur, te tijdrovend en het gebrek aan technische kennis speelt ook een belangrijke rol.
Van de pedicures die nog nooit heeft overwogen een website te nemen gaf iedereen aan het niet relevant te vinden. De populairste redenen waren: dat ze alleen lokaal werken, dat ze met oudere doelgroep werken en dat ze het momenteel te druk hebben om een website te nemen.
Promotie
Het populairste promotiemiddel van 2018 is Facebook! Van de pedicures gebruikt maar liefst 82,2% Facebook als middel om de doelgroep te bereiken. Op de tweede plek staat een ‘eigen website’ met 68,4%. En op de derde plek staat print (flyers, posters, advertenties in kranten etc.). Online wordt dus steeds belangrijker, en de pedicurebranche begrijpt dat! Alleen 8% blijft nog achter, zij zetten momenteel nog geen middelen in om de doelgroep te bereiken.
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat maar 40% deze middelen meer dan een keer per week gebruiken. En 29% besteedt meer dan 2 uur per week aan de promotie.
Uit het beleidsplan van ProVoet 2015-2020 blijkt dat 70% van de pedicures lid is bij de branchevereniging om een professionele uitstraling te hebben naar cliënten. Ook uit ons onderzoek blijkt dat pedicures de uitstraling belangrijk vinden. Hoe de website eruit ziet kwam stipt op nummer één naar voren als belangrijkste reden. Op de tweede plek komt dat het een website is die makkelijk te gebruiken is voor jou als eigenaar. De top drie resultaten worden kort nagelopen.
Hoe het eruit ziet
De lay-out van een website is essentieel. Een website die geordendheid en vertrouwen uitstraalt staat hierin centraal. Verder kwam naar voren dat de hoofdreden voor een website was om klanten te informeren. Hierbij is een moderne website die op elk apparaat leesbaar is (responsive) van belang. Uit onderzoek blijkt dat tegenwoordig 38,2% van de mensen een website bezoekt via mobiel.
Dat het makkelijk te gebruiken is voor u als eigenaar
De voornaamste reden om geen website te nemen gaven pedicures aan dat de kosten en het tijdsgebrek de hoofdoorzaak zijn. Als ze voor een website zouden kiezen zou 46,9% het liefst een website zelf willen maken met een toegankelijk programma. Daarvoor heeft SiteGeny een toegankelijke oplossing bedacht. SiteGeny maakt een website voor pedicures die automatisch up-to-date blijft door je Facebook-bedrijfspagina. Waardoor pedicures meer tijd overhouden voor hun klanten. Je kunt een gratis demo proberen.
Dat de website veilig is
De veiligheid van de website is belangrijk voor zowel bezoeker als de eigenaar. Sinds mei 2018 gelden er de nieuwe AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) regels. Let er hierbij op dat er een SSL-certificaat toegevoegd is op de website. Met SSL wordt je vertrouwelijke informatie beveiligd verstuurd, zodat de gegevens niet onderschept kunnen worden.