Webwinkel of website? Redenen om geen webwinkel te starten

Probeer SiteGeny gratis



Redenen om geen webwinkel te starten, maar wel te kiezen voor SiteGeny. Zit je eraan te denken om een webwinkel te starten of wil je misschien gewoon een professionele website zonder webwinkelfunctionaliteit. Bij het starten van een webwinkel komen een hoop zaken kijken, dingen waarmee je rekening moet houden en het kost meer tijd dan het je daadwerkelijk wat oplevert. Het aantal internetaankopen groeien nog altijd, maar het aantal mensen dat voor het eerst een online aankoop doet, stagneert inmiddels. De hype van het starten van een webwinkel is geweest en het internet is volwassen! Een professionele website zonder webwinkelfunctionaliteit met al het gedoe van verpakken, retourneren, inkopen en verkopen is misschien vandaag de dag nog wel interessanter. Eenvoud een overzichtelijkheid werkt het best. Het is niet voor niets dat Apple een veel verkocht merk is door zijn eenvoud in gebruik. In dit blogartikel lees je alles over waarom je in deze tijd beter geen webwinkel meer kunt beginnen.

Markt is verzadigd

Nederland kent ongeveer 80.000 webwinkels. Dit betekent één webwinkel per 214 inwoners. Slechts een derde van deze webwinkels vertoont veel activiteit. 43 % van de 80.000 webwinkels heeft helemaal geen activiteit.

Er zijn zoveel webwinkels dat er sprake is van een verzadiging. Door de groeiende impact van webwinkels als Bol.com, Coolblue en Amazon versnelt die ontwikkeling. Deze grote spelers zijn namelijk steeds prominenter bezig met een verdere groei en de kleinere blijven achter. En aangezien een webwinkel als Bol.com allang niet meer alleen boeken verkoopt, schaffen mensen ook steeds meer andere producten aan bij Bol. Voor de kleinere spelers wordt het een gevecht met de gevestigde orde. Daardoor is het steeds moeilijker vol te houden. Je moet jezelf dus afvragen of je er tegen op kunt boksen.



Bron: Retailtrends.nl

Retourneren enorme kostenpost

Retouren zijn een enorme kostenpost voor webwinkels. Grote webshops als Bol.com en Zalando maken geen of pas sinds kort winst. De retouren zullen hier ook oorzaak aan hebben. Zelf laten ze daar weinig over los. Het gaat vaak niet alleen om de verzendkosten die de online retailer op zich neemt, het moet ook opnieuw verpakt worden en de webwinkel is het product een tijdje kwijt.

Uit groot internationaal onderzoek dat is uitgevoerd door vervoerder DPD blijkt dat 9 procent van alle pakjes in Nederland wordt geretourneerd. Hiermee is Nederland koploper in Europa. De helft hiervan bestaat uit kleding. Webwinkels hebben vaak hun handen vol aan het aantal teruggestuurde bestellingen. 

"Ze maken veel kosten als jij iets terugstuurt. Het is uit de verpakking geweest, het moet gecheckt worden of het nog goed is. Ook moet de verzending betaald worden", legt Wijnand Jongen van de vereniging van webwinkels, Thuiswinkel.org, uit. 

Hoge investeringskosten

Webwinkelsoftware wordt met de dag goedkoper. Maar een webwinkel alleen, is niet meer voldoende. Tegenwoordig komt er veel meer bij kijken. Een simpele productfoto en prijs is al lang niet meer genoeg om iets te verkopen. Een realtime voorraadbeheer, boekhoudingssoftware en optimale bestel- en betaalmogelijkheden zijn vrijwel noodzakelijk geworden. Dit vergt hoge investeringskosten. Al deze onderdelen zijn tegenwoordig te realiseren, maar elke stap kost voor een starter vaak een flinke investering die hij of zij niet meer op kan brengen. 

                                                            

Laagste prijs is niet meer voldoende

In de beginjaren was het voldoende als je de laagste prijs had en je de producten in dezelfde week nog leverden. Tegenwoordig verwachten consumenten meer service.

Vandaag de dag kun je bijna stellen dat je als webwinkel voor je klanten moet gaan rennen. Door de hoeveelheid webwinkels hebben klanten genoeg keuze en is hun machtspositie der mate dat zij gemakkelijk overstappen naar de concurrent.

Mocht het een keertje voorkomen dat je de producten niet binnen 24 uur levert, dan kan het zomaar zijn dat je deze klant kwijt bent. Daarnaast verwachten steeds meer consumenten dat je bij problemen 24/7 bereikbaar bent. Als je al deze service als starter kan bieden, is het überhaupt nog maar de vraag of je er ooit nog wel een cent mee gaat verdienen.

Kort samengevat:

  • Het Nederlandse e-commerce landschap is verzadigd. Er zijn momenteel ruim 80.000 webwinkels in Nederland. De grote spelers als Bol.com en Amazon nemen een steeds prominentere rol aan, waardoor je als starter of kleine speler steeds meer in het niets valt.
  • 9 % van alle pakjes in Nederland wordt geretourneerd. Webwinkels hebben hun handen vol aan het aantal teruggestuurde bestellingen. Dit brengt veel kosten met zich mee.
  • Webwinkels hebben te maken met hoge investeringskosten. Het systeem moet vaak gekoppeld worden aan diverse onderdelen om het volledig functionerend te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een voorraadsysteem, boekhoudingssoftware en betaalmogelijkheden. Dit vergt een dergelijke investering.
  • Prijs is vandaag de dag niet meer voldoende. Je zult als webwinkel op allerlei manieren service moeten bieden. Dit gaat tegenwoordig zo ver dat het als starter bijna niet meer winstgevend te krijgen is. 


Maar waarom zou je voor SiteGeny moeten kiezen?

  • SiteGeny stelt je website automatisch samen op basis van de informatie die beschikbaar is vanuit jouw Facebook-pagina.  Plaats je een bericht op Facebook, dan is deze ook gelijk zichtbaar op je website. 
  • SiteGeny maakt jouw website responsive. Deze is niet alleen op je desktop goed zichtbaar, maar ook op je laptop, tablet of smartphone.
  • Bij een SiteGeny website heb je niet te maken met hoge investeringskosten. Je hebt al een professionele website vanaf €9,95,- per maand.
  • SiteGeny zorgt dat jouw website altijd up-to-date is. Dus je hoeft je geen zorgen te maken dat hij niet meer van deze tijd is. Bij webwinkels heb je vaak te maken dat hij verloop van tijd verouderd. Hierdoor moet je weer veel geld investeren in een template.

Probeer SiteGeny gratis